30 July 2010

Nasi berlauk...

Masih lagi teringat dulu2...sarapan yg biasa makan kt kg bila pagi2 ,nasi inilah..Kalu kt Kelantan,kitorang panggil nasi berlauk..Walaupun lauk biasa ja,tapi betul2 menyelerakan.If xcaya,tanya la hubby aku...tapi dia suka lauk ayam..Nasi ni yg buat best ialah bila makan bersama sambal cili tue..

Dulu2...pbiasanya pagi2 lps subuh lagi ayah dh p kedai cari nasi nih.Kat kg kena p kedai awal pagi cz kl p lambat,alamaknya nasi habis...Aku ingat lagi masa awal2 kawen dulu,hubby terkena jgk kejutan budaya cz pagi2 lagi dh breakfast dlm kul 7 lebih gitu. Iyalah,if kt tempat lain,kul 9/10 am baru b/fast kan...kul 11 pon ada.Tapi lama2 hubby pon dh biasa.

Dah lama tak merasa ns berlauk nie...Nanti blk kg nt,aku nk makan..xsabar btl ni..Lamanya nk blk kg..!

Reaping the benefits of Ramadan

Credit to member aku,Kchik.Dan sumber yang betul ialh dari SINI

In the month of Ramadaan it is very important that we spent a few moments to understand some of the wisdoms and lessons that we can learn from this month of fasting.

Unfortunately, many Muslims come in to this month and they are as a companion of the Prophet, peace be upon him, said: "Let it not be that the day that you fast and the day that you break fast be equal." Meaning, one's behaviour, attitude and outlook are the same whether one fasts or not, i.e. fasting has no effect upon that person. This is why we need to reflect on some of these lessons.

LESSON 1: Gaining Taqwaa

Allaah legislated fasting for gaining taqwaa, "O you who believe, fasting has been prescribed upon you as it has been prescribed upon those before you, so that you may attain taqwaa." (meaning of SoraatulBaqarah (2):183) Taqwaa in this case means to make a shield between oneself and Allaah’s anger and Hellfire. So we should ask ourselves, when we break our fasts, ‘Has this fasting day made us fear Allaah more? Has it resulted that we want to protect ourselves from the hellfire or not?

LESSON 2: Drawing closer to Allaah

This is achieved by reciting and reflecting on Al-Qur’aan during night and day, attending the taraaweeh prayers, remembering Allaah, sitting in circles of knowledge and, for those who can, making `umrah. Also for those who can, making I`tikaaf (seclusion) in the last ten nights of Ramadaan, so as to leave all worldly pursuits and seclude oneself in a masjid just thinking of Allaah, so as to bring oneself closer to Allaah (SWT). When one sins, one feels distant from Allaah. That is why one might find it heard to read the Qur’aan and come to the masjid. However, the obedient worshipper feels closer to Allaah and wants to worship Allaah more, because he is not shy from his sins.

LESSON 3: Acquiring patience and strong will

Allaah has mentioned patience more than seventy times in the Qur’aan and has commanded patience in more than sixteen ways in His Book. So when one fasts, and gives up one’s food and drink, and one’s marital sexual relations for those hours, one learns restraint and patience. This Ummah needs man and women that are strong willed, who can stand upon the Sunnah and the Book of Allah and not waver. We do not need emotional people, who just raise slogans and shout, but when the time comes to stand upon something firm, they cannot do so, they waver.

LESSON 4: Striving for Ihsaan (righteousness and sincerity) and staying away from riyaa’ (showing off)

Ihsaan means to worship Allaah as if one seeks Him, and even though one does not see Him, He sees all. Hasan al-Basree said, "By Allaah, in the last twenty years, I have not said a word or taken something with my hand or refrained to take something with my hand or stepped forth or stepped back, except that I have thought before I have done any action, ‘Does Allaah love this action? Is Allaah pleased with this action?' So when one is fasting, one should gain this quality of watching oneself and also staying away from riyaa’ (showing off). That is why Allah said in a hadeeth qudsee, "Fasting is for Me and I reward it." (al-Bukhaaree) Allaah singles out fasting from all other types of worship saying, "Fasting is for Me", because no one knows whether you are fasting or not, except Allaah. For example, when one is praying or giving charity or making tawaaaf, one can be seen by the people, so one might do the action seeking the praise of the people. Sufyaan ath-Thawree used to spend the nights and the days crying and the people used to ask him, "Why do you cry, is it due to the fear of Allaah? He said, ‘No.’ They said, "Is it due to the fear of the Hellfire?" He said, ‘No. It is not the fear of Hellfire that makes me cry, what makes me cry is that I have been worshipping Allaah all these years and doing scholarly teaching, and I am not certain that my intentions are purely for Allaah.’"

LESSON 5: Refinement of manners, especially those related totruthfulness and discharging trusts.

The Prophet (may Allaah send His blessing and peace upon him) said, "Whoever does not abandon falsehood in word and action, then Allaah (SWT) has no need that he should heave his food and drink." (al-Bukhaaree) What we learn from this, is that we must pay attention to the purification of our manners. The Prophet (may Allaah send His blessing and peace upon him) said, "was sent to perfect good manners." (Maalik) So we must check ourselves, are we following the behaviour of the Prophet (may Allaah send His blessing and peace upon him)? For example: Do we give salaam to those we don’t know and those we do know? Do we follow the manners of Islaam, by telling the truth and only telling the truth? Are we sincere? Are we merciful to the creation?

LESSON 6: Recognizing that one can change for the better

The Prophet (may Allaah send His blessing and peace upon him) said, "Every son of Adam sins and the best of the sinners are those whorepent." (Ibn Maajah) Allaah provides many opportunities to repent to Him and seek His forgiveness. If one was disobedient they can become obedient.

LESSON 7: Being more charitable

Ibn `Abaas said, "The Prophet (may Allaah send His blessing and peace upon him) was the most charitable amongst the people, and he used to be more so in the month of Ramadaan when Jibreel used to meet him on every night of Ramadaan till the end of the month…" (al-Bukhaaree) The Prophet (may Allaah send His blessing and peace upon him) said, "He who gives food for a fasting person to break his fast, he will receive the same reward as him, without nothing being reduced from the fasting person’s reward." (at-Tirmidhee)

LESSON 8: Sensing the unity of the Muslims

The Prophet (may Allaah send His blessing and peace upon him) said, "…Those of you who will live after me will see many differences. Then you must cling to my Sunnah and the Sunnah of the rightly guided khaleefahs. Hold fast to it and stick to it." (Aboo Daawood) In this month we sense that there is a possibility for unity, because we all fast together, we break fast together, we all worship Allah together, and we pray Salaatul-`Eid together. Therefore we sense that the unity of Muslims is possible. It is possible for Muslims to be a single body, but this will only be achieved when obedience is only to Allaah and His Messenger.

LESSON 9: Learning discipline

The Prophet (ma Allaah send His blessing and peace upon him) made us adhere to discipline and strictness, strictness that does not lead to fanaticism or going outside the bounds that Allaah has laid down. One cannot knowingly break the fast before the sunset, as this will not be accepted by Allaah. Muslims should learn to be very strict in their lives, because they are people of an important message, which they mold their lives around.

LESSON 10: Teaching the young to worship Allaah

It was the practice of the people of Madeenah, that during the fast of `Aashooraa (which is now a recommended fast of one day) to get their children to fast with them. When the children would cry of hunger and thirst, their parents would distract their attention by giving them some sort of toy to play with. The children would break their fast with their parents. (as mentioned in al-Bukhaaree).

So the young should be brought to the masjid and they should pray with their parents, so that they are able to get into the habit of becoming worshippers of Allaah. If one does not encourage children to fast when they are young, they will find it very difficult to fast for thirty days at the age of puberty. This is why the Prophet (may Allah send His blessing and peace upon him) said, "Command your children to pray at the age of seven and beat them at the age of ten (if they do not pray." (Haakim)

LESSON 11: Caring for one’s health

Fasting has many medical benefits and it teaches Muslims to take care of their health and too build strong bodies. The Prophet (may Allaah send His blessing and peace upon him) said, "A strong believer is better and is more beloved to Allah than a weak believer, and there is good in everyone." (Muslim)

A baby in the making

Jom,kita sama2 lihat bagaimana kejadian seorang manusia..Lihat kebesaran Allah..Journey of the sperm to the egg. Fertilization is about to occur.First weeks. No human features yet, it could be any mammal ...At eight weeks gestation, this fetus is able to kick and straighten his legs, turn them round and move his arms up and down.The fetus gently moves inside the womb. He can move his arms and legs with a range of movements that are fluid and supple.
The baby is now capable of fine hand and finger movements. In a short space of time this baby scratches, rubs and pats his cheek before doing the same to his nose. You are now able to see the silhouette and extremities a bit better.Around the sixth month the fetus is almost fully formed.
Latest stages of pregnancy. His five senses are active know.7 month. His brain and spinal cord are fully developed. His little heart, a muscle mass that begins to beat spontaneously is also complete.Last pregnancy days. The baby dreams.Here's an image using pioneering medical imaging technology, called 4-D ultrasound. This advanced technology is capable of showing the fetus as it sucks its thumb, blinks, yawns, smiles, and moves in real time inside the womb.Ready to come out.The baby is fully developed, pregnancy is coming to an end...Finally...so sweet

Rezeki Allah...

4 weeks...Agaknya,bb aku sekitar usia ini la.
Sumber : Babycenter
Akhir2 ni,badan mmg xberapa sihat sangat..Memang betul2 terasa penat & lesu..Perasaan was2 pon ada cz last week mmg perasan dh 2 hr bendera Jepun dtg lambat...tapi aku sengaja biarkan..Dan,hari2 slps itu,mmg badan aku cpt benar terasa penat dan mengantuk..Akhirnya smlm hubby beli 'Prenancy Test' dan mmg betul dan sah..DOUBLE LINE..+VE..aku agak2 usia kandungan ni dalam 3 minggu lebih kot.Rasa gembira jugak cz Kasyful bakal dapat adik dan org yang paling gembira,semestinya hubby tersayang..

Sebelum tue ,ada la hubby ckp dia agak2 nak tmbh baby lg bulan 4 next year.Tapi, aku tak sangka plk hasrat tue akan tertunai jgk..Apapon,aku terima jua rezeki yang diberikan oleh Allah ini walaupon perancangan awal aku nk tambah anak tahun 2012.Tapi jika Dia nak bagi lebih awal,kami terima dgn redha..Harap2 akan menambahkan lagi seri kebahagiaan alam rumahtangga kami nanti.Dan,semestinya Kasyful akan dapat teman untuk bermain nanti...Tapi Kasyful kena jadi abang yang baik k..Ummi dah bagi adik,nanti,kena jaga dan sayang adik tau..

Semoga Allah memberkati keluarga kami.Amin.

27 July 2010

Penangan Upin & Ipin !

Sabtu lepas, p pusing2 sekitar sekitar..Actually nak p hantar DVD korean drama kt sorang customer ni tapi budak ni datang lambat..So,p la pusing2 kt Parkson @ Seremban Parade tue...Singgah la kat Food Court kt atas tu cz hubby kt dia lapar plk.Aku pon pekena tomyam campur semangkuk tapi btl2 xpuas hati cz tomyam tue mcm sup campur jerk..Adoi,benda cmni ni la yg buat aku putus stim nk makan...Kalau btl nk berniaga,biarla btl2..Tapi,nasik baik mee kuali yg hubby pesan tu best..!!
Lpas makan tue,bw Kasyful main2 kt playground berdekatan food court tue..Layan je la.Bdk2 mmg excited kl blh main ramai2 dgn rakan2 sebaya kan..Tapi, dlm dok tgk dia main gelungsur dan permainan seangkatannya tue,tetiba ,Kasyful ni blh p kejar sorg budak nih.Bila dah dapat,Kasyful blh plk rampas majalah kt tangan budak ni..Adoi,ummi xpernah ajar anak ummi camni tau!!..Aku pon pelik jgk dibuatnya..Bila aku tgk majalah tue, rupa2nya mag Upin & Ipin..huhu,patut la dia excited sgt kejar bdk tue..hehehe..skang ni,kl p mana2,mmg aku nk elak jmpa bnda2 yg berkaitan dgn upin & ipin cz anak bujang ni peminat fanatik animasi tue....Cukup la skali dia mengamuk kat pasar malam gara2 dia tnampak sticker Upin & Ipin..huhu..Macam2 ragam la anak ummi nie..Sumber

21 July 2010


Actually,gambar ni weekend hr tue yang amik tapi lambat skit update entry cz xde mood...Apapon..tgk la gelagat dan fesyen rambut terbaru anak kesayanganku ini...hahaha..Ei..ummi jangan la amik gambar..malu la..

Haa...hensem tak fesyen baru saya...?

Tetiba je terdengar suara Upin & Ipin


Ei..ummi ni kacau la..

Alamak..tetiba je terbau 'something'

16 July 2010

MYVI Limited Edition.

Erm...last week dapat emel dari sister -in-law...so,just forward entry ini untuk tatapan semua..Kepada pinker2 semua,mesti teruja apabila tgk Myvi color pink camni..Dan,kar entry ida pon ada jgk cm,ni...

14 July 2010

Nakalnya anak Ummi..!

Sekarang..Kasyful suke sangat selongkar bag ummi...huhu...entah apa yang dicari tak tahu la.Tapi memang dah sifat budak2 macam itu..suka explore dan sifat ingin tahu yang menebal..Memang membahagiakan apabila melihat perkembangan dan pembesaran anak di depan mata..Apapun,layan...!Jeng..Jeng..akhirnya dapat jugak..

Kawan2..mari kita tengok apa agaknya ada dlm bag ummi nie..

Mana nie..??

Apa nie yer..byknya kad..!!

Kawan2..inilaha ayah & ummi saya..

Haaa...ini yang penting..

Mai kita kira berapa byk duit ummi ni..Ummi duit ni cukup x beli cd upin & ipin?hehee

Dah duit,kena la kemas..xnk ummi marah nt..

13 July 2010

Di mana anda Julai ini??

Did you went to the 5th Parenthood Expo 2009? HareNet 6th Parenthood Expo 2010 will be held on 20-22 August 2010! Mark your calendar for this special event!

The Exhibition : HareNet 6th Parenthood Expo 2010

Venue : Hall 1 & 2, Level 3, Mid Valley Exhibition Centre (MVEC),
Kuala Lumpur, Malaysia.

Date : 20th - 22th August 2010

Time : 10:30am - 9:00pm

Admission : Entrance is FREE

HareNet Parenthood Expo is already well known and need no introduction in the Malaysia’s baby and parenting industry. It’s the city’s premier event dedicated to pregnancy, birth, babies, toddlers & parents showcasing products and services for growing young families.

28 to 31 August 2009

CIMB Perfect Livin’ Home & Lifestyle Exhibition

Themed Zone Highlights

AV & Electrical,Kitchen Solutions,Bedding,Furniture & Interior Designing,Home Decoration,Home Appliances,Bath and Sanitary,Landscaping,Properties,Renovation and Refurbishment,IT Gadgets,Travel and many more

Time : 10am – 8pm


Putra World Trade Centre,Level 2- 5,Jalan Tun Ismail,50480 Kuala Lumpur,Malaysia


Masalah Genetik atau....?

Semalam bawa Kasyful ke Hosp Seremban,terpaksa jumpa pakar audiologi kerana Kasyful lambat cakap.Huh..sampai 2 dos ubat tidur kena bagi cz dia tak nak tido.Apapon,slps ujian pendengran dibuat,pakar mengatakan KAsyful tiada masalah pendengaran kerana gegendang telinga dalam keadaan normal.Pakar berpendapat,mungkin Kasyful dlm kes yg lambat cakap.Aku harap begitulah kerana bila dibagi arahan,dia faham jer..Next,KAsyful akan dirujuk kpd Speech Therapist..huhu...ummi doakan yg terbaik buat anak ummi.Amin.
Apapon, sedikit maklumat yang aku dapat hasil survey dari internet..

Ada sesetengah kes anak lambat bercakap kerana faktor genetik yang mana ayah
atau ibunya ketika kecil pun lambat bercakap juga. Mungkin juga kanak-kanak
berkenaan sedang memberi tumpuan untuk menguasai sesuatu kemahiran baru.
Contohnya belajar berjalan. Itulah sebabnya kadang-kadang kita lihat ada
kanak-kanak yang bila sudah boleh merangkak dan berjalan barulah mereka mula
bercakap. Ada juga kanak-kanak tidak mendapat perhatian secukupnya daripada
ibu bapa atau penjaga. Ada ibu bapa yang terlalu sibuk hingga kurang memberi
perhatian untuk bercakap dengan anak kerana jarak umur antara seorang anak
dengan lain agak rapat, adik beradik kembar atau keluarga besar. Ahlikeluarga dewasa mungkin lebih bercakap sesama sendiri. Kurang galakan dan
sokongan ibu bapa juga boleh menyebabkan kanak-kanak lambat bercakap, begitu
juga jika mereka kurang didedahkan bercakap dengan orang dewasa.

The hearing ability ratings chart shows how Monaural and Binaural hearing aids compare to a normal hearing experience in various environments.

How well do you hear in these situations?

Daripada aspek kesihatan, anak yang kurang atau lambat bercakap mungkin
menghadapi masalah ‘ear infection’ atau disahkan mempunyai masalah
pendengaran. Kanak-kanak yang mempunyai masalah ‘oral-motor’ juga menghadapi
kesukaran menggunakan lidah, bibir dan dagu untuk mengeluarkan perkataan.
Namun, biasanya kes seperti ini ada kaitan dengan masalah makan (masalah ini
hanya boleh dikenal pasti pakar). Kanak-kanak berkeperluan khas dan mereka
yang dikategorikan sebagai berisiko tinggi seperti tidak cukup zat makanan,
tekanan emosi, penderaan dan sebagainya juga menyebabkan mereka lambat
bercakap. Selain itu kanak-kanak yang selalu bermain sendiri dan kurang
terdedah kepada hubungan sosial juga menghadapi masalah sama. Begitu juga
jika ibu bapa menggunakan bahasa ‘rojak’.

Bila anak mula boleh bercakap? Persoalan mengenai satu yang subjektif kerana
keupayaan berkenaan berkait rapat dengan empat peringkat perkembangan bahasa

1. Peringkat pertama bermula dengan kemahiran fonologi iaitu seseorang
kanak-kanak belajar mengeluarkan bunyi dan memahami bunyi-bunyi bahasa
2. Kedua ialah kemahiran semantik iaitu keupayaan kanak-kanak memahami
perkataan dan menguasai perbendaharaan kata.
3. Ketiga keupayaan kanak-kanak belajar cara mencantum dan menyusun
perkataan menjadi ayat yang betul dari segi tatabahasa.
4. Keempat adalah yang paling kompleks iaitu perkembangan pragmatik yang
membabitkan peraturan menggunakan bahasa dalam konteks sosial yang berbeza
atau tujuan yang pelbagai.

*Tip membantu anak bercakap*

1. Ibu bapa perlu selalu berkomunikasi dan berinteraksi dengan anak-anak
dari usia mereka masih bayi atau ketika mereka masih belum lagi pandai
2. Apabila bercakap dengan mereka, gunakan ayat yang pendek dan mudah.
Apabila anda mahu menerangkan sesuatu kepada anak-anak, pastikan ada ruang
(pause) antara satu ayat dengan yang lain supaya anak anda mendapat peluang
untuk memberi maklum atau tindak balas
3. Gunakan mimik muka yang bersesuaian untuk menyampaikan sesuatu maksud
perkataan atau ayat
4. Selalu membacakan buku untuk anak dan meluangkan masa bercerita kepada
5. Dedahkan anak kepada interaksi sosial kerana dengan cara ini ibu bapa
memberi peluang kepada anak mendengar perbualan di samping berjumpa dengan
orang yang baru dikenali
6. Banyak aktiviti seharian dapat digunakan untuk membantu anak bercakap
dan mengembangkan keupayaannya menggunakan bahasa antaranya mengemukakan
soalan, mengemukakan arahan, mempelajari perkataan-perkataan baru dan
bercakap-cakap dengannya
7. Ibu bapa perlu menjadi pendengar yang baik dan berusaha memberi
perhatian serta mendengar dan cuba memahami apa yang disampaikan si anak.
Jika apa yang diucapkannya tidak jelas bantu mereka dengan menyebut beberapa
perkataan yang anda rasa mungkin itulah yang cuba disebut anak
8. Menyanyi bersama-sama anak atau bercerita kepadanya.

Jika anak puan dah cecah 4 tahun tetapi masih bermasalah untuk bercakap,
eloklah bawa dia jumpa speech therapist, atau puan boleh rujuk kes ke NURY.

Jangan putus asa bercakap dengan anak puan, walaupun dia membalasnya dengan
bahasa sendiri. Bila banyak input, nanti outputnya akan keluar juga satu
hari nanti, insya Allah.