08 July 2010

Fasting Mode

Mak-mak sekalian, dah ganti ke puasa? Bulan puasa dah nak dekat ni. Tak reti-reti nak ganti ke lagi…(jangan marah aaa)..he..he..e

Hoh! 28hari lagi??Pasal banyak sangat tinggal puasa ni? Tak tau ke puasa ni wajib…Actually tahun 2009, aku tinggal puasa 7 hari. Sebabnya biasalah – bendera jepun la..hehehe

Dah tak puasa 7 hari apasal ganti berpuluh hari pulak?

Sebabnya, in 2008 aku tak puasa SEBULAN. I repeat: sebulan mak! Masa tu kan, aku tengah berpantang.Bersalin pulak 06/8/2008 so pantang 2 bulanSebenarnya 2minggu puasa je aku dalam pantang tapi mak mertua cakap xpyh la puasa coz menyusu badan..

.. Tapi bila start ganti, malas pulak cz xtahan dgn dugaan bl tgk org makan. So, sempat ganti 7 hari je. Balancenya carry forward this year (kena bayar fidyah juga).

So,skang dgn baki hari yg ada ni,aku nk ganti la puasa sebelum Ramadhan menjelma.

p/s Sesiapa yang tak ganti tu, jangan tangguh-tangguh..ha..ha

Sedikit renungan untuk kita semua :
Adalah menjadi kewajipan mengqada puasa bagi orang-orang yang meninggalkannya dengan sengaja atau dengan sebab keuzuran syar�i. Di samping itu ada juga orang-orang yang meninggalkannya ditentukan ke atasnya membayar fidyah.

Fidyah ialah memberi makan orang miskin sebanyak satu mudd (cupak) beras atau apa-apa jua bijirin yang menjadi makanan asasi sesebuah negeri itu. Satu mudd itu adalah sebagai gantian bagi satu hari puasa yang ditinggalkan dan satu mudd itu bersamaan 15 tahil (566.85 gram). Bagi wanita hamil atau yang menyusukan anak, jika dia takut akan mudarat kepada anaknya disebabkan dia berpuasa, maka dia diharuskan berbuka dan wajib mengqada puasa tersebut. Selain itu dia juga wajib fidyah kerana dia berbuka untuk menyelamatkan nyawa dan tidak berupaya menunaikan puasa.

Perkara ini berdasarkan satu riwayat yang menyebutkan bahawa Abdullah bin Umar RA telah ditanya mengenai seorang perempuan hamil yang takut mudarat kepada anaknya,
adakah ke atasnya berpuasa?
Lalu beliau berkata yang maksudnya:

"Berbuka dan berilah satu cupak makanan (hinthah) kepada orang miskin setiap hari.�� (Hadis riwayat Malik).
Manakala perempuan hamil dan yang menyusukan itu apabila berbuka kerana niat rukhshah sakit atau musafir, maka wajib ke atasnya qada sahaja dan tidak wajib fidyah.

Hukum yang sama juga (fidyah) terkena kepada orang-orang yang meninggalkan puasa dan melengah-lengah atau melambatkan qada, sedangkan dia berdaya sehingga datang bulan Ramadan yang baru. Dengan demikian dia berdosa kerana melambatkannya dan wajib qada serta fidyah bagi setiap hari yang ditinggalkannya itu.

Kecuali bagi orang-orang yang uzurnya berterusan sehingga tidak berdaya melakukan qada seperti sakit atau musafir yang berterusan, perempuan hamil atau perempuan yang menyusukan sehingga datang Ramadan yang lain maka tidak wajib ke atasnya fidyah kerana melambatkan qada itu kerana keuzuran sedemikian itu diharuskan.

Begitu juga orang-orang yang sengaja meninggalkan puasa tanpa uzur syar�i, dia berdosa dan wajib qada serta dikenakan membayar fidyah.

NOTA:
(1)
Jumlah fidyah mengikut hutang berapa hari yang wajib dibayar dan kalikanlah mengikut kadar fidyah yang di jelaskan diatas.
Satu hari 15 tahil X ...
Semuga ada yang dapat menejlaskan lebih sempurna. InsyaAllah.

(2)
Membayar Fidyah kepada fakir miskin,
diMalaysia @ di Lembah Kelang atau Kuala Lumpur, bahkan dikampong-kampong sebenarnya masih ada ramai orang Islam didalam tahap layak menerima fidyah, jika rajin melakukan perjalanan ditempat yang dikenal pasti DAN MAHUKAN IANYA SEMPURNA SAMPAI KEPADA YANG BERHAK.
Sumber0 comments:

Post a Comment

Followers