Bahan-bahan ( dpt 30 biji saiz kecil )
- 600 gm ubi kentang - dikupas kulit
- 1 cawan tpg gandum
- gula dan garam
Cara-cara
- Kentang direbus hingga empuk. Letakkan sedikit garam didalam air rebusan tersebut.
- Toskan airnya kemudian tnggu hingga sejuk baru ler dilenyek.
- Masukkan tepung dan 2 sudu gula didalam adunan. Uli hingga sebati.
- Kemudian dibentuk spt gelang dan goreng hingga kekuningan.
- Angkat dan toskan minyak. Kemudian gaul dgn gula atau disira spt keria biasa.
- Petua: Ketika membentuk adunan tersebut tgan hendaklah sntiasa basahkan dgn air utk mendptkan bntuk keria yg cntik dan licin serta adunan tidak melekat ditgan.
Haa...yang ni pulak lepat pisang yg mak mertua buat...Sodap!!
0 comments:
Post a Comment