25 January 2010

ll Sup Tulang@Lunch

Erm,last week hubby ada dapat sedekah tulang lembu dari sorg kawaan.Hari Sabtu,kebetulan hubby keje petang..so adala dia mitak nk makan sup tulang.Sambil tue,sup tulang tu blh la dimakan dgn mee sanggul sekali.2 in 1.Tambah lak,pg dh breakfast berat,so utk lunch xpyh la nk mkn nasi lagi.Kasyful pon makan mee sanggul dgn sup jer.
Sup tulang yang best..Meleleh air liur...

Bahan-bahan
1 kg tulang
2 s/b minyak makan
3 s/b rempah sup/kurma [bancuh dgn air sikit]
1 pokok daun sup dan daun bawang [hiriskan]
garam
2 s/b sos tiram
2 pelepah celeri
bawang goreng
air secukupnya

bahan mayang
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 sm halia


bahan rempah tumis
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
2 biji buak pelaga

Cara
1. Tulang dipotongkan kecil. Basuh dan toskan.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mayang dan rempah tumis.
3. Masukkan rempah sup/kurma, tulang,sos tiramdan kacau rata.
4. Rebuskan sehingga daging di tulang betul-betul lembut.
5.
Masukkan garam kasar utk bagi daging cpt empuk .Biarkan mendideh.
6.Masukkan celeri yg dipotong.
7. Tutup api dan masukkan tomato.
8. Masukkan dalam mangkuk hidangan dan taburkan bawang goreng dan daun sup & daun bawang.





Yang ni aku panggil mee sanggul.Tak tahu la korang sume panggila ape.Beli kat Tesco,mee ni mcm Maggi jgk,bila nak makan jz rendam air panas je
.

Ini pulak sup mee sanggul utk Kasyful.Mee tue terpaksa la aku potong kecik2 ,takut tercekik bila dia makan cz mee nk kenyal skit..




0 comments:

Post a Comment

Followers