ERm...resepi ni aku amik dalam majalah Rasa.Bulan berapa ntah...lupa.Telur asin ni plk dari kampung,mak yang buat.aku xpenah cuba resepi ni tapi aku cuba gak coz nak rasa cmner la rasa.Resepi ni xssh pon..macam masak lemak biasa la cuma yg beza gn telur asin je..
Bahan2:-
6 biji telur asin
Secekak pucuk ubi
1 inci kunyit hidup-ditumbuk/blend
10 biji cili padi-ditumbuk/blend
santan pekat
2 biji bawang merah -ditumbuk/blend
daun kunyit dihiris2 halus
garam secukup rasa
ssedikit perasa
Cara2:-
1. Celur pucuk ubu hingga lembut-ketepikan
2.Panaskan air bersama cuka makan.bila mendidih,pecahkan telur.Biarkan sedikit dan kemudian angkat bila dh agak2 masak.Telur dimasak sebiji2 yer-Petua ni hubby yg bagi agar telur xhancur.
3.Masukkan bahan kisar bersama sedikit air.Biarkan seketika hingga mendidih.
4.Masukkan pucuk ubi yg dicelur tadi.
5.Masukkan santan,telur dan daun kunyit.Perasakan dgn garam+perasa
6.Kecilkan api dan Kacau perlahan2 supaya telor tak hancur. Dah siap..
0 comments:
Post a Comment