09 February 2010

ll Kek Batik Bakar & Ikan Taucu


KEK BATI K VERSI BAKAR

Kek ni sama je resepi dgn kek batik biasa tue...cuma aku edit+ubahsuai sket jer...Tapi bila bakar dgn oven,kek ni lg gebu dan sedap dimakan panas2...

Bahan-Bahannya:-

4 biji telur
1/4 ketul butter 250g
4 sb gula
1/2 cawan susu pekat
1 kati biskut merie (600 gram) – patah empat
Coklat masakan...agak2 la yer..
Roti yg nk clear stok
1 sk esen vanilla
1 mug air

Caranya:-

1. Pukul butter, telur dan gula+susu pekat
2. Masukkan coklat masakan yg telah di boil, kacau hingga rata
3. Masukkan esen vanilla dan air, gaul hingga rata
4. Masukkan ke dalam kuali/ periuk – masak dengan api perlahan
5. Setelah mendidih dan agak pekat, masukkan biskut marrie yang dipatah 4. Gaul rata
6. Masukkan ke dalam loyang yang telah di alas dengan plastic, tekan hingga padat.Taburkan kacang tanah yg telah ditumbuk halus
7. Bakar selama 45 / 150'c.Sedap dimakan panas2.



IKAN MASAK TAUCU
~Resepi aku update later k...




.

0 comments:

Post a Comment

Followers