05 February 2010

ll Khasiat Kacang Tanah



Kacang tanah kaya dengan lemak, mengandungi protin yang tinggi, zat besi, vitamin E dan kalsium, vitamin B kompleks dan Fosforus, vitamin A dan K, lesitin, kolin dan kalsium. Kandungan protin dalam kacang tanah adalah jauh lebih tinggi dari daging, telur dan kacang soya.

Kacang tanah juga dikatakan mengandungi bahan yang dapat membina ketahanan tubuh bagi menentang penyakit. Mengambil satu auns kacang tanah lima kali seminggu dilaporkan dapat mencegah penyakit jantung. Kajian menunjukkan kacang tanah boleh menurunkan tekanan darah tinggi dan juga paras kolestrol dalam darah, berkesan untuk melegakan penyakit hemofilia atau kecenderungan mudah berdarah, penyakit keputihan dan insomnia.


Walau bagaimanapun, bagi mereka yang mengalami penyakit kanser, ketumbuhan ataupun Gaut DI CEGAH dari mengambil kerana ianya akan merangsang sel yang boleh mendatangkan mudarat kepada pesakit kanser atau pun G
aut.
Sumber dari TV3







0 comments:

Post a Comment

Followers